Gutarna rättar ut lite begrepp så ni förstår !

Gutepool använder sig av Vinylester då vi endast arbetar med kvalitets produkter.

De matrial som oftast används av pooltillverkare är Polyester, Vinylester . Polyester finns huvudsakligen som Orto och Iso-polyester där Iso är den som används mest på grund av sina något bättre egenskaper. Polyester blir ett ganska skört material som därför blandas med styren för att få en användbar viskositet.

En komposit pool! Inte en plast pool, om man ska vara korrekt. 

Materialet härdas med en särskild liten del härdare som inom rimliga gränser kan tidsstyra den öppna tid man har till förfogande för att ha tillräckligt med tid att göra färdigt laminatet.

Polyester är lätt att arbeta med då den har lätt för att väta de fibermattor som används och därmed också är lätt att rolla ut för hand utan att få luft i laminatet. Nästa och bästa matris för pooler är Vinylester, detta är kemiskt uppbyggt närmare Epoxi men med olika härdningsförfaranden där den mer liknar polyester. Vinylester används ofta som matris i ytskikten närmast vatten då den är tätare än Polyester och därmed bättre förhindrar intrång av fukt i ett polyesterlaminat.

Vanligtvis av dom större pooltillverkarna används Vinylester, detta i kombination med Polyester , men vill ha hög kvalitet rakt igenom så används dock Vinylester som enda matris i laminatet. Vinylester har dessutom betydligt bättre mekaniska egenskaper än Polyester.

Vinylester är dyrt, och ser man en Glasfiberpool som är billig så kan man med 100% sannolikhet veta att den är gjord av Polyester. Och absolut inte handlaminerad.

Detta brukar även visa sig hur man skall installera poolen. Krävs en gjuten platta eller att man återfyller samtidigt med vatten som fyllnadsmaterial. Eller som vissa att man skall gjuta runt poolen.

Då vet ni att kvalitén är sämre. Ofta ser att pooler levereras med en stålställning inuti poolen. Detta är för att inte poolen skall spricka när den åker över väggupp eller på gropiga vägar.

Gutepool och deras pooler behöver inte en stål ställning inuti. Då dom är så välkonstruerade och klarar av samma påfrestningar som en båt.

Begreppsförvirringen är stor ibland. I båtsammanhang är matris ett slags sammanhållande lim. I köket är det något helt annat.

Alla matriser kräver sin förbehandling av de fibrer som används för att laminatet ska bli bra, kallad sizing. Särskilt härdningstider är viktiga då man vill undvika så att kallad ”secondary bonding”. De olika fibermaterial vi vanligtvis använder är Glasfiber, Kolfiber, eller Aramider (till exempel kevlar) av olika slag. Alla dessa material finns i olika kvaliteter, uppbyggnad, vikter och med väldigt olika styrka och E-Moduler.

Förutom dessa sammanhållande fiber används ofta metaller i kombination med samtliga nämnda material. Aluminium, stål och rostfritt stål är de vanligaste metallerna. Som sandwichkärna har tidigare huvudsakligen används av balsaträ. Detta är kapat som kubb, dvs det är skuret tvärs fiberna så att de ser ut som små fyrkantiga stubbar.

PVC är vanligast
Idag är PVC det vanligaste materialet. Det används i båtar,skepp,flygplan,rymdskepp och finns i ett antal olika välkända varumärken som till exempel Airex och Divinycell. Divinycell och Airex är alltså inte namn på material utan två varumärken.

Gutepool använder sig av Divinycell i sina självbärande pooler. Poolerna och poolformerna är skapta av dom själva och testade efter konstens alla normer.

Andra material som används i mer sofistikerade lättkonstruktioner. Detta är Honey Comb, som är precis som det låter, nämligen öppna celler med luft. I och som kan bestå av ett pappliknande material som är extremt lätt eller av tunn aluminium. Materialet används mest i kombination med kolfiber.

Skymnings efter avformning och innan finish och kantsågning