Glasfiberpool, Liner eller PP-pool – Vad är skillnaden?

Är det dags att bygga en pool? Eller har du kanske till och med redan bestämt dig! Att ha sin helt egna pool är en stor dröm för många. Men det finns många val som man kommer att behöva stå inför. Ett val är t.ex. vilken typ av material man vill använda sig av till poolen. Här kommer du att hitta ett flertal olika alternativ, vad som passar dig bäst beror främst på vilka förutsättningar och önskemål du har.

Det finns 3 pooltyper som är populära glasfiber, liner och på senare år även polypropen (PP) eller som den också kallas, polypropylen. Det finns många fördelar med dom olika materialen. Det främsta för glasfiber är att de är mycket enkla att sköta, installera och har en enorm livslängd. Men akta er för billiga alternativ här, det finns många på marknaden.

Många fördelar och vissa likheter

Det finns många orsaker till att skaffa sig en pool. Det första är att alla önskar att bo nära vattnet. Har inte du varit på en solsemester där du endast stannade vid poolen hela resan? Tänk va skönt att när som helst kunna svalka sig. Visste du att en pool kan också öka värdet på huset. För att ha en pool att njuta av är det viktigt att man väljer rätt redan från start! Sedan att man sköter om den såklart.

Både glasfiberpoolen och PP poolen levereras nästan alltid helt färdiga. Medan en Liner pool kräver massa arbete från dig eller en hantverkare. En glasfiberpool kommer i ett enda stycke, det enda du behöver göra är att bestämma dig för vilken plats du önskar att ha den placerad. På detta vis slipper du fundera över hur du ska montera ihop den eller vara rädd för att installationen blir fel. Det kräver dock att du anlitar en elinstallatör för att utföra elinstallationerna som krävs.

Vi skriver att de “nästan” alltid levereras helt färdiga? Men till skillnad från många andra leverantörer så monterar vi på Gutepool lampa, in och utlopp före leverans, detta är något som annars behöver göras ute på plats, vilket kan försvåra installationen. Pump och filter mm monteras på plats med tillbehör som ingår av oss när du köper din pool.

För att bli så nöjd som möjligt är det dock viktigt att, oavsett vilken pool man väljer glasfiber, liner eller polypropen, gör ett ordentligt markarbete och en bra dränering innan.

Det finns så många fördelar med glasfiberpooler och därför har dessa pooler blivit så otroligt populära. Du kan enkelt installera den själv, med undantag för elinstallation. Utöver detta är material enormt slitstarkt och har en lång livslängd! Viktigt såklart att du tar hand om poolen på rätt sätt och har gjort ett bra markarbete. Ni vet väl att man bygger båtar, flygplan och rymdfarkoster av detta glasfiber. Oavsett vilken typ av pool du anlägger är det dock rekommenderat att du inte sätter poolen på en plats där det är högt grundvatten. Det finns en lika stor risk för alla pooler, även gjutna pooler och linerpooler, att poolen “flyter upp” om det är mer lyftkraft i vattnet under poolen, än poolens totala vikt.

När det kommer till kostnaden för att anlägga en glasfiberpool kan man säga att en glasfiberpool i mycket bra kvalité kostar mindre än en linerpool eller PP pool av samma kvalitet. Det finns MÅNGA glasfiberpooler på marknaden, 80% importeras.

Dessa går inte att jämföra med Gutepools pooler, dom håller vår höga standard.

Billigt pris = billigt materialval och klen konstruktion!

Skillnader

PP-pool

Om du beställer en PP-pool kommer du troligen få hem en hel balja, vilket på ett sätt betyder att nästan hela poolen är klar. På så sätt slipper du lägga pengar eller tid på att installera den eller behöva anlita någon som ska göra jobbet åt dig. Denna typ av plast står för en stor del av vår nutida plastproduktion, allt från leksaker till medicinska implantat.

Kanske det finns några fördelar med att välja PP, men det finns också en del nackdelar. Poolen är tillverkad i plast (och i de flesta fall används utomhus) så finns det STORA chanser för att din pool kommer att bli blekt i solen eller utav kloret. Detta lämnar extremt  fula märken som du inte kommer att få bort.

Som vi skrev så får du hem en hel balja men tänk på att varje sida är hopsvetsad både i varandra och i bottenplattan vilket ökar risken för sprickbildning och läckage om marken rör på sig, vilket sätter stora krav på ett bra markarbete och den gjutna bottenplattan. PP-materialet är mycket mjukare än glasfiber och har du inte gjutit korrekt kan det hända att sidorna blir vågiga när du återfyller runt poolen.

Glasfiberpool

Glasfiberpooler från Gutepool, dom kommer som en hel konstruktion. Den handtillverkas/handlamineras och gjuts efter en form.

Den stora fördelen! Poolen gjuts i ett enda stycke, utan varken svetsning eller skarvar. Trappan och sittbänkar är gjutet i poolen. Men givetvis även här är det viktigt med markarbetet, så marken är i våg. Våra pooler kan stå ovanmark, och vi är den enda svenska tillverkaren kvar som handtillverkar våra pooler.

Linerpool

Linerpool är en pool är som en presenning, formen kan byggas i trä, stål mm. I alla former och storlekar. Inuti denna så klär du med en Linerduk. Tänk dig en ballong som du sedan fyller med vatten. Detta är oftast det billigaste alternativet. Det som oftast glöms bort, en Linern behöver bytas ca vart 10-12e år. På så blir detta ett extremt dyrt alternativ i längden.

Sammanfattning:

Vi sammanfattar några punkter, dessa kan ha med dig när ni väljer pooltyp.

Välj en PP-pool om du:

 • Vill ha ett billigare alternativ.
 • Större kostnad för gjutning och markarbete, installation tillkommer och resulterar i en högre slutsumma.

Välj en Linerpool om du:

 • Vill ha ett billigare alternativ. Tänk på att kostnaden för att bygga poolen tillkommer samt svetsning utav Linerduken.
 • Är nybörjare med pool och tänker inte på livslängden.

Välj en Glasfiberpool om du:

 • Vill ha en pool med stabil konstruktion som håller länge!!!
 • Ha en pool som inte är manuellt hopsvetsad utan gjuten i ett enda stycke utan skarvar.
 • Flera olika färgval eller varför inte i Mosaik.
 • En pool som är lättare att hålla ren.
 • Snyggare trappor utan kanter och bultar som syns igenom linern.
 • Vill ha en säkerhetskant/sittbänk ingjuten i poolen.
 • Vill ha valfriheten att ha poolen ovanmark eller nedgrävd.
 • Inte vara tvungen att gjuta en platta
Bläse och Skymnings i lilla hallen